Strengere rookregels vanaf 31 december 2024

Op 31 december 2024 zijn nieuwe rookregels van kracht gegaan, die het rookverbod in België verder aanscherpen. Het doel? Een gezondere leefomgeving voor iedereen. Hier zijn de belangrijkste veranderingen op een rij.

Rookverbod op meer plaatsen

In België geldt een algemeen rookverbod in openbare ruimtes, op de werkvloer en in de horeca. Horecazaken moeten duidelijk zichtbare rookverbodstekens aanbrengen en hebben de mogelijkheid om een rookkamer te installeren. Deze moet voldoen aan strikte voorwaarden.

Roken blijft toegestaan op open terrassen, zolang minimaal één kant volledig open is en niet wordt afgesloten met bijvoorbeeld een wind- of zonnescherm.

Handhaving en boetes

Het naleven van het rookverbod wordt streng gecontroleerd. Zowel rokers als uitbaters riskeren boetes bij overtredingen. Verschillende federale diensten, waaronder Volksgezondheid en het FAVV, zien toe op de naleving in publieke ruimtes, horecazaken en op de werkvloer.

Specifieke regels voor scholen en auto’s

  • Op school: Het is 24/7 verboden om te roken in Vlaamse basis- en secundaire scholen en centra voor leerlingenbegeleiding. Dit geldt voor iedereen, van leerlingen tot leraren en ouders.

  • In de auto met kinderen: Sinds 2020 mag er niet worden gerookt in auto’s waarin minderjarigen aanwezig zijn. Dit verbod geldt ook voor elektronische sigaretten.

Beperking op tabaksverkoop en reclame

De verkoop van tabaksproducten aan minderjarigen is verboden. Verdeelautomaten moeten zich in gesloten ruimtes bevinden en mogen alleen toegankelijk zijn voor personen ouder dan 18 jaar. Daarnaast is reclame voor tabaksproducten streng gereguleerd en vrijwel overal verboden.

Wat betekent dit voor jou?

Deze aangescherpte regels benadrukken het belang van een rookvrije samenleving. Ze vormen een extra stimulans om te stoppen met roken of vapen. Bij Allen Carr’s Easyway bieden we effectieve, stressvrije ondersteuning om deze stap te zetten. Een rookvrij leven is binnen handbereik!

Bron: https://www.vlaanderen.be/gezondheid-en-welzijn/gezondheid/preventie/verslaving/rookverbod-en-regels-voor-verkoop-van-rookwaren

Previous
Previous

4 op de 5 verkopers e-sigaretten in Brussel niet in orde